Aanmeldingsprocedure
Meestal worden cliënten door een huisarts naar mij verwezen. Ook de praktijkondersteuner van de huisarts, de bedrijfsarts of de maatschappelijk werker kan naar mij verwijzen. Natuurlijk kun je jezelf in eerste instantie ook zonder verwijzing aanmelden. Er dient wel voor aanvang van de behandeling een verwijsbrief van de huisarts aanwezig te zijn als je voor vergoeding van de ziektekostenverzekeraar in aanmerking wil komen.
Je kunt jezelf via het aanmeldformulier aanmelden.
Mocht je eerst meer informatie willen, laat dan een terugbelverzoek achter. Ik zal dan met jou contact opnemen voor het beantwoorden van je vragen en om te kijken of je hulpvraag passend is bij wat ik te bieden heb. Daarna kijken we of we een intakegesprek kunnen inplannen.
De wachttijd, van aanmelding tot eerste afspraak, wordt zoveel mogelijk beperkt. Eventuele bijzonderheden rondom wachttijd, of ziekte of vakantie wordt direct aan jou doorgegeven.
Na aanmelding en telefonisch contact krijg je een afspraakbevestiging per mail met informatie en enkele vragenlijsten.
Intakefase
In het eerste gesprek, ook wel intakegesprek genoemd, vraag ik om de verwijsbrief van je huisarts en controleer ik je administratieve gegevens (waaronder je ID-bewijs). Er wordt een inventarisatie gemaakt van je hulpvraag, de geschiedenis van de klachten, eventuele eerdere behandelingen en je persoonlijke achtergrond. Aan het einde van het intakegesprek zal ik vertellen in welk diagnoserichting ik denk, of ik denk dat ik je kan helpen en op welke wijze. Hierbij kan psychodiagnostisch onderzoek, of het uitnodigen van belangrijke derden, behulpzaam zijn. Tegelijkertijd is het ook een kennismaking. Het is belangrijk dat het klikt en dat je het gevoel hebt op de juiste plek te zitten.
In het tweede gesprek, het adviesgesprek stel ik samen met jou een behandelplan op. Hierin wordt het doel van je behandeling en het plan om dit te bereiken vastgelegd. Ook staan hierin je klachten en factoren die daarmee verband kunnen houden, diagnose en dergelijke beschreven, alsmede het geschat aantal gesprekken en de soort therapie die gebruikt gaat worden. Deze neem ik me je door, evenals de brief naar je huisarts met een kort verslag van de intake. Uiteraard vraag ik eerst schriftelijk om toestemming om deze brief te mogen versturen.
Therapiefase
Tijdens de therapiefase wordt samen met jou gezocht naar manieren om je klachten en problemen beter hanteerbaar te maken.
Er zal gebruik worden gemaakt van technieken uit verschillende therapeutische richtingen, die gekozen worden afhankelijk van de klacht en de persoon. Hierin worden interventies gebruikt vanuit cognitieve gedragstherapie, schematherapie, ACT, EMDR en oplossingsgerichte therapie. De consulten duren gemiddeld 60 minuten per sessie maar zijn afhankelijk van het type zorg dat geboden wordt.
Afronding van de therapie
Het beëindigen van de therapie gaat altijd in overleg met jou. Meestal is er sprake van een afbouwfase, waarin de frequentie van de gesprekken afneemt. Per persoon zal het sterk verschillen hoe lang de afronding van een behandeling duurt.
Crisiszorg
Omdat dit een eerstelijns psychologenpraktijk is, kan er geen crisiszorg verleend worden. Je kunt tijdens een noodsituatie het beste contact opnemen met je huisarts en buiten kantoortijden met de huisartsenpost.